Există o bucurie specială în a dărui sau a primi flori, fie că este vorba de un buchet elegant de flori cumpărate de la o florărie sau că este vorba de bucheţel realizat pe moment din flori de câmp. Florile prin emoţiile şi intenţiile transmise, au o importanţă aparte.

    Din păcate florile se ofilesc după o perioadă. De reţinut este faptul că gradul de maturitate al florii influenţează în mod direct longevitatea acesteia, în sensul că florile îmbobocite vor avea o durată de viaţă mai mare decât cele foarte deschise sau care deja prezintă urme de ofilire, au o culoare ternă sau pete maronii. Bucuria cu care au fost primite se estompează treptat cu tristeţea provocată de ofilirea acestora. Şi cum nu există metode de a le readuce la viaţă definitiv, se poate recurge totuşi la câteva trucuri care să le menţină prospeţimea o perioadă cât mai mare de timp.

     Astfel, înainte de a pune flori într-o vază, aceasta trebuie curaţată în prealabil cât mai bine astfel încât să nu existe condiţii de dezvoltare a unui mediu bacterian care va influenţa rezistenţa florilor. Florile proaspăt primite, trebuiesc curăţate de frunzele care s-ar afla sub nivelul apei din vază, deoarece pe acestea sunt bacterii care ar putea afecta calitatea apei în care sunt păstrate florile şi automat ar scurta perioada de păstrare a florilor.

     De asemeni, înainte de a pune florile în apă, trebuie tăiată tija lor oblic la o distanţă de minim 2 cm de bază (de preferat sub apă pentru a împiedica pătrunderea bulelor de aer în tijă ), în special la trandafir, liliac şi dalie. Repetaţi aceasta operaţiune o dată la 2-3 zile. Pentru acele flori care au tija lemnoasă (în special trandafiri, liliac, bujori, crizanteme etc.) este de preferat ca tija să fie despicată puţin pentru a permite o bună hidratare a florilor. Florile din a căror tijă curge un suc lăptos (latex) precum crini, narcise, cale se introduc cu baza tijei în apa clocotită (50°) timp de câteva secunde, pentru a împiedica pierderea sevei şi astfel ofilirea rapidă a acestora.

     În ceea ce priveşte temperatura apei la care sunt păstrate florile aceasta diferă în funcţie de tipul de flori. Astfel florile care înfloresc primăvara precum ghiocei, viorele, primule, lăcrămioare, lalele, narcise, preferă o temperatură scăzută a apei. Florile de vară sau cele provenite din culturi de seră preferă o temperatură a apei egală cu cea a camerei în care sunt păstrate. De asemeni florile ofilite îşi revin repede dacă sunt puse în apă călduţă şi nu rece (apa călduţă împiedică formarea bulelor de aer în codiţele florilor).

     Pentru a preveni alterarea rapidă a apei se poate introduce în aceasta puţină sare de bucătărie (80 g de sare la 1 1 apă) sau câteva picături de oţet. Totuşi pentru o bună păstrare a florilor este recomandat ca apa să fie schimbată zilnic. Iată şi alte trucuri care pot ajuta la păstrarea/conservarea apei cât mai bine:

      — aspirina este un bun conservant şi este o metodă des folosită pentru a păstra florile proaspete cât mai mult; puneţi o aspirină pisată în apa în care veţi adăuga florile;

    — înălbitor adăugat în proporţie de un sfert de liguriţă la un litru de apă sau 3 picături de înălbitor şi o linguriţă de zahăr la un litru de apă; acesta previne schimbarea aspectului apei şi inhibă dezvoltarea bacteriilor;

      — monedă de cupru şi un cub de zahăr păstrează florile proapete pentru mult timp;

     — zahăr simplu sau cu otet; dizolvaţi 3 linguri de zahăr şi 2 linguri de oţet alb într-un litru de apă călduţă; zahărul hrăneşte florile iar oţetul inhibă dezvoltarea bacteriilor; schimbaţi apa o dată la câteva zile;

    — fixativul poate păstra prospeţimea florilor pentru mult timp dacă îl pulverizaţi pe partea inferioară a frunzelor şi a petalelor;

    — suc carbogazos; conţinutul său de zahăr ajută la hrănirea florilor; este recomandat sucul incolor gen Sprite, 7-Up, dacă vasul în care sunt florile este transparent;

        — vodcă sau orice altă tărie (ţuică); câteva picături adăugate în apă au acţiune antibacteriană;

     Un alt aspect de care trebuie să ţineti cont este faptul că florile sunt sensibile la mirosul emanat de fructele coapte (etilenă), deci nu este indicată prezenţa unei fructiere în apropierea vasului cu flori întrucât acestea se vor ofili prematur. Acelaşi efect nociv îl poate avea şi curenţii de aer din încăperi, lumina soarelui şi sursele de căldură artificială (calorifere, radiatoare etc.).

7 COMENTARII

  1. Buna seara, cum as putea conserva un buchet de trandafiri, care sunt deja uscati, i-am primit de la viitorul meu sot si vreau sa-i am amintire peste ani. Se poate vida si inrama ?
    Multumesc,
    Anca

  2. Nu ştiu dacă este o idee foarte bună vidarea trandafirior, având în vedere că sunt uscaţi. Părerea mea că se pot sfărâma destul de uşor. Mai degrabă te-aş sfătui să găseşti o cutie frumoasă în care să-i pui cu mare grijă. Poate fi transparentă. Un alt sfat pe care aş putea să ţi-l dau ar fi ca, acolo unde o să-I pui să nu aibă acces razele soarelui sau să fie umiditate pentru că în timp se distrug. Aşa am păţit eu, am pus nişte trandafiri într-o cutie transparentă, dar a ajuns soarele la ei frecvent şi după un an aveau petalele pline de găuri, cred eu de la razele solare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen + seventeen =